Bylinky vám mohou pomoct v mnoha případech. Bylinky a jejich využití je velmi různorodé. Nemusíte je využívat jen v kuchyni, ale také při nějakém onemocnění. Můžete je například nechat čerstvé, sušené nebo také mražené. Ukážeme vám, jak takové bylinky využít prospěšně. Nebojte se jejich používání, ale ovšem to také nepřehánějte.
Zajímáte se o bylinky?
Bylinky a jejich využití zabírá obrovský prostor. Jestliže se o ně zajímáte, jistě tyto informace znáte. Pokud však ne začněte poznávat bylinky.
Máta peprná a její využití
Mátu můžeme využívat jako lék. Často se používá při rýmě. Jednoduše mátu uvaříte a jejím výluhem se napařujete. To vám uvolní dýchací cesty. Dále pak mátu můžete využívat na nachlazení celkově, a to formou čajů. Jiné využití máty peprné je v kuchyni. V létě si z ní můžete udělat osvěžující nápoj. Pokud ji přidáte do vody s citronem, jistě si pochutnáte.
Meduňka na výborný spánek
Odvar z meduňky se využívá pro lepší spánek. Pokud máte problémy s nespavostí, nebojte se jej vyzkoušet. Meduňku můžete přidávat také do letních nápojů společně s mátou. Můžete ji využít například i na provonění vašeho bytu.
Šalvěj lékařská a její dezinfekční účinky
Pokud vás bolí v krku, zkuste kloktat šalvěj. Ta působí příznivě proti zánětům a bakteriím. Jestliže vás trápí afty či jiné poranění v dutině ústní, vyzkoušejte šalvěj lékařskou. Ta vám s léčbou pomůže.
Heřmánek jako všelék
Heřmánek působí příznivě při jakémkoliv nachlazení. Pokud máte rýmu, udělejte si napařování. Jestliže vás trápí kašel, Pijte heřmánkový čaj. Heřmánek má hojící účinky, proto se využívá i na drobná poranění.
Bylinky a jejich využití v kuchyni
V kuchyni lze použít i jiné bylinky. Jedná se například o tymián, bazalku či medvědí česnek. Tyto bylinky dokážou dochutit pokrm, tak jak si představujete, a to bez přidané soli. Vyzkoušejte také libeček. Přezdívá se mu přírodní maggi. Vhodný je například do polévek či k naložení masa.