Těhotenství s sebou přináší několik základních věcí, se kterýma se nějakou tu dobu neuvidíte. Jedná se o věci, které by mohly ublížit vašemu miminku, proto není radno si s nimi zahrávat. Některé potraviny mohou způsobovat potraty či předčasné stahy dělohy. Ukážeme vám, čemu se vyvarovat v těhotenství a při kojení. Nejlepší je to dodržovat i v prekoncepcím období, tedy v době ještě než otěhotníte.
Sůl
Začněte se vyhýbat přesoleným pokrmům. Víte proč? V těhotenství se nadměrně zadržuje voda v těle. Sůl ještě zadržování vody v organismu podporuje. Z toho mohou vznikat vážné otoky, a to nejčastěji na dolních končetinách a na rukách. Nezapomeňte, že sůl se vyskytuje i v nejrůznějších kořenících směsích, uzeninách a instantních pokrmech. Zkuste tyto potraviny konzumovat co nejméně.
Rizikové bylinky a koření
Petržel, muškátová oříšek, pepř, máta, kari, celer, hořčičné semínko či skořice. Toto jsou druhy koření, které při větším množství mohou způsobovat potraty (mají abortivní účinek). Dále si dávejte pozor na šafrán a pelyněk. Ty vyvolávají děložní kontrakce a také krvácení. Rozmarýn způsobuje zase zvýšené prokrvení orgánů, a to v oblasti malé pánve. Tyto druhy koření nejsou ze stravy úplně vyloučeny. Důležité je dávat si pozor na množství.
Čemu se vyvarovat v těhotenství dále?
V těhotenství a v období kojení je zakázán alkohol, silná černá káva a cigarety. Rizikové jsou i kofeinové nápoje. Obsahují kyselinu fosforečnou a ta je známá tím, že odvápňuje kosti. Dále zkuste omezit potraviny s konzervačními prostředky a umělými sladidly. Sladkosti nejsou zcela zakázány, dbejte ale na jejich nízký příjem. V těhotenství se často objevuje těhotenská cukrovka. Omezujte i bylinné čaje z léčivých rostlin.
Vaše strava by se měla držet zásad zdravé výživy. Čemu se vyvarovat v těhotenství dále? Rozhodně smaženým pokrmům, syrovému masu a vejci. Dodržujte také dostatečnou hygienu potravin. Vše důkladně omývejte a dávejte si pozor na potraviny napadené plísněmi.