Salmonelóza je závažné onemocnění, které je na lidi přenášeno prostřednictvím zvířat. Ať už si na jídlo děláte cokoli, vždy je nutné to pořádně zpracovat. To se týká převážně vajíček, masa nebo produktů z ryb. Tím to však zdaleka nekončí. Co je salmonelóza a jak ji léčit?
Co je salmonelóza?
Něco málo jsme vám prozradili v prvním odstavci. Jde o onemocnění přenášející se jídlem. Jestliže budete pro rodinu připravovat maso, musíte jej nejprve pořádně tepelně zpracovat. Nikdo totiž nemáte ponětí, jak na tom dané zvíře bylo po zdravotní stránce. Projde-li maso tepelným zpracováním, měly by bakterie salmonely odumřít.
Salmonelóza jako taková se dělí na více menších skupin. Menší skupiny pak následně do dvou hlavních. O té první jsme doposud psali. Hlavním přenašečem jsou zvířata neboli přesněji řečeno suroviny, které z nich pochází. Druhou skupinou jsou bakterie salmonely přenášející se z člověka na člověka. Pokud jste si mysleli, že nemůžete tuto bakterii chytit od svého protějšku, pak jste se velice mýlili. Je důležité být v tomto směru opatrný.
Příznaky je podstatné znát
Teď už víte, co je salmonelóza. Neuškodí se seznámit také s jejími příznaky, abyste včas omezili její šíření. U tohoto onemocnění je to ze začátku obtížné rozpoznat, jako u většiny závažných onemocnění. Salmonelóza se projevuje neskutečně silnými průjmy, ke kterým se postupem času přidává také silná bolest břicha a zvracení. Jestliže jste snědli nakažené maso, s těmito příznaky počítejte do dvou dnů.
Čemu se vyhnout? Při onemocnění musíte za každou cenu navštívit lékaře, který vám poradí, jaké prášky jsou vhodné a jaké naopak ne. Kromě toho budete muset dodržovat dietu, kterou vám napíše a důkladně vysvětlí. I přes to, že nebudete mít téměř žádnou chuť k jídlu, do žaludku byste za každou cenu něco malého měli pokaždé dostat. Salmonelóza není o tom, že jídlo zcela vypustíte, protože budete potřebovat nabrat nové síly.