Co snídat? To je otázka, na kterou mnoho lidí nezná odpověď. Většina české populace totiž ráno nesnídá a pokud si už ten čas najdou, pak je jejich snídaně nezdravá. Vyhledávají například párky či jiné nezdravé potraviny, které rozhodně nejsou vhodné na snídani. Pokud nevíte, na jaké suroviny se zaměřit a co snídat, pak byste si tento článek měli bezesporu přečíst.
Co snídat?
V první řadě je důležité vědět, že snídaně tvoří základ dne. Pokud se jí budete vyhýbat, nebudete mít energii ani chuť v průběhu celého dne. Záleží tedy na vás, jak se k tomu postavíte. Mnoho lidí si nastavuje budík tak, aby stíhali bez toho, aniž by museli čekat. Ráno jsou ve spěchu, protože je tlačí čas, upřednostňují spánek před snídaní, což není správné. I přes to, že se vyspíte několik hodin, bez snídaně, nemáte šanci den zvládnout. Vaše tělo je v noci bez příjmu a dehydratované. To se následně negativně projeví na vašich výsledcích. Zaměřte se na zdravé snídaně.
Snídaně by měla probíhat v klidovém režimu, nikoli ve spěchu. Pokud ráno snídáte ve spěchu, ubližujete tím pouze sobě. Je také podstatné vědět, z čeho by se snídaně měla skládat. V první řadě by zdravá a vyvážená snídaně měla obsahovat sacharidovou a bílkovinovou složku. Bílkoviny a sacharidy jsou pro snídani velmi důležité a bez nich bychom prakticky nedokázali fungovat. Teď už víte, proč jste ráno skleslí, zatímco váš kolega od vedle srší energií a vtipem. Pojďte se společně podívat na vyváženou snídani, která vám bezpochyby prospěje.
Jdeme snídat!
Jako první se podíváme na sacharidovou složku. Do ní můžeme započítat například pečivo. Co se týče samotného pečiva, je dobré kombinovat vícezrnné a celozrnné pečivo. Čas od času si ovšem můžete dát i klasické bílé pečivo. Rozhodně byste se ale měli přiklonit k prvním dvěma variantám. Pokud nemáte zrovna chuť na pečivo, můžete ho vyměnit za müsli. Z této kategorie vám doporučujeme buď to ovocné müsli nebo to, které obsahuje velké množství oříšku. Oříšky jsou totiž zdravou a plnohodnotnou surovinou. V neposlední řadě se můžete zaměřit i na různé kaše nebo lupínky.
Jak jste si mohli všimnout, v předchozím odstavci jsme psali o sacharidové složce. Teď je nejvyšší čas podívat se na bílkoviny. Víte, co snídat z pohledu bílkovin? Jestliže ne, nevadí. Každý má relativně velké potíže s tím, co by si ráno měl dát ke snídani. Většinou si člověk vezme to, na co má chuť, bez toho, aniž by přemýšlel. Z bílkovinových surovin se dá snídat například vejce, šunka nebo sýry, popřípadě mléčné výrobky. U všech těchto produktů je dobré zaměřit se na jejich kvalitu. To platí zejména u mléčných výrobků, šunky a sýru. Sáhnete-li po sýrech, dejte přednost těm tvrdým.
Snídaně tím nekončí
Snídaně ale zdaleka nekončí tím, že splníte jakési bílkovinové a sacharidové normy. Ano, tyto dvě složky jsou poměrně velmi důležité a bez nich byste zkrátka nemohli fungovat, což jste se mohli dočíst i v předchozích odstavcích. Dále je ale důležité podotknout, že snídaně tím skutečně nekončí. Zaměřit byste se měli také na ovoce a zeleninu. Tu si můžete dát ke snídani. Pokud nevíte, na jaký druh ovoce nebo zeleniny se zaměřit, rádi vám s tímto tématem pomůžeme. Co se týče ovoce, je dobré kombinovat například jablka, hrušky, hroznové víno nebo banány.
Právě banány obsahují vše, co byste si měli dopřát. Ze zeleniny jsou to následně rajčata, okurky nebo paprika. Pokud jste se ani v jedné z těchto druhů zeleniny nenašli, pak vyzkoušejte kořenovou zeleninu. Ta je taktéž velmi účinná na snídani. Ať už bude vaše snídaně, jakkoli bohatá, zaměřte se v první řadě na bílkoviny a sacharidy, poté dejte přednost ovoci nebo zelenině. Takhle dostanete do těla vše, co vyžaduje a váš den tak bude příjemnější.