Jak jistě víte, ovoce a zelenina by se měly jíst každý den. Proč je kombinace ovoce a zeleniny tak prospěšná? O tom si povíme v dnešním článku. V první řadě je důležité vědět, jaký je rozdíl mezi těmito potravinami.
Rozdíl mezi ovocem a zeleninou
K nejčastějšímu dělení dochází podle zahradníků. Pokud jde o zeleninu, jedná se především o jednoleté a dvouleté rostliny. Ovoce můžeme zařadit mezi víceleté. Produkují totiž své plody opakovaně. Mnoho lidí také rozděluje ovoce a zeleninu podle množství cukru. Ovoce obsahuje více cukru než zelenina. Problém však nastává u melounu. Je totiž sladký, jako ovoce, ale podle zahrádkářů patří k jednoletým rostlinám, tudíž k zelenině. Upřednostňuje se však první dělení.
Jaké je ideální množství ovoce a zeleniny
Kombinace ovoce a zeleniny má svá určitá pravidla. Jedná se konkrétně o dávkování. Doporučená denní dávka ovoce a zeleniny je 600 g za den. Zelenina zabírá většinu z množství. Jedná se o 400 g. Zbylých 200 g zabírá ovoce.
Kombinace ovoce a zeleniny vám pomůže zlepšit zažívání
Ovoce i zelenina jsou prospěšné vašemu zažívacímu traktu, protože obsahují vlákninu. Ta působí jako kartáč na vaše střeva. Co to znamená? Jednoduše střeva čistí a odvádí z nich nestrávené zbytky potravy. Působí také příznivě proti rakovině tlustého střeva a konečníku, což je velmi důležité. Tento druh rakoviny se v posledních letech vyskytuje mnohem častěji, a to u nás v České republice. Nebojte se proto, tyto potraviny konzumovat každý den.
Co dál nám tyto potraviny přináší?
Dalším pozitivem ovoce a zeleniny je prevence kardiovaskulárních onemocnění. Jedná se přesněji o prevenci nemocí srdce a cév. Vláknina obsažená v ovoci a zelenině snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Tím zabraňuje celkovému rozvoji aterosklerózy a dalších srdečních nemocí, jako infarktu myokardu.
Kombinace ovoce a zeleniny působí proti civilizačním onemocněním. Konkrétně jde o diabetes druhého typu, obezitu, nadváhu a vysoký krevní tlak. Vhodná je také jako prevence hemeroidů.