Lepek v potravinách v dnešní době řeší velké procento lidí. Ať už mají celiakii či alergii na lepek, musí se mu vyhýbat. Potraviny mohou být přirozeně bezlepkové či uměle zbaveny lepku. V bezlepkové dietě se využívají obě varianty. Víte, v jakých potravinách se lepek vyskytuje a ve kterých naopak ne?
Co to znamená lepek?
Jedná se o bílkovinu neboli protein. Tato bílkovina se vyskytuje v obilninách, jako je pšenice, žito, ječmen a oves. Můžeme ji rozdělit na dvě základní struktury, a to prolaminy a gluteliny.
Potraviny, ve kterých přirozeně není lepek
Takzvané přirozeně bezlepkové potraviny jsou pro celiaky ty nejlepší. Zde se řadí rýže, jáhly, pohanka, quinoa, amarant nebo také kukuřice. Neznamená to, že budete jíst čistě tyto potraviny. Na trhu se objevuje spousta bezlepkových potravin, které mají mouku nahrazenou jednou z těchto bezlepkových potravin. Jedná se například o těstoviny z kukuřičné mouky a mnoho dalšího.
Další skupinou přirozeně bezlepkových potravin je ovoce, zelenina, luštěniny a brambory. Dávejte si však pozor, pokud si kupujete konzervy či jinak zpracované tyto potraviny. Musí mít na obalu napsáno, že jsou bez obsahu lepku.
Lepek v potravinách – na co si dávat pozor?
Jak jsme již psali, dávejte si pozor na zpracované potraviny. Dále pak cukrovinky, a to jak bonbóny, tak i oplatky a čokoláda. Důkladně se zajímejte o složení zmrzliny, kterou si kupujete. Ne každá je bez lepku. Nalézt můžeme i lepek v potravinách, ve kterých byste to nečekali. Jsou to protlaky a kečupy, tatarská omáčka a někdy dokonce i majonéza.
Jak jsou označeny bezlepkové potraviny
Pokud se jedná o potraviny, které jsou uměle zbaveny lepku, musí být označeny. Značením je přeškrtnutý klas či nápis bez lepku. Někdy se také objevuje označení gluten free.
Potraviny s tímto označením můžete bez problému konzumovat. Na trhu je v dnešní době obrovská škála těchto výrobků, a to od cukrovinek, přes pečivo až po těstoviny a hotové pokrmy.