Vitamíny rozpustné v tucích je nutné přijímat ve stravě. Některé jsou schopny se vytvořit v organismu samy, a to díky působení jiných faktorů, o kterých se ještě dozvíte něco více. Do této skupiny vitamínů můžeme zařadit A, D, E a K. Pojďme si je přiblížit a ukázat k čemu jsou dobré.
Vitamín A – retinol
Tento vitamín se vyskytuje převážně v živočišných potravinách, a to zejména ve vejci, játrech, mléku a rybách. Často se můžete také setkat s provitamíny. Ty se nazývají karotenoidy a jsou obsaženy naopak převážně v červené a oranžové zelenině. Jedná se o mrkev nebo červenou papriku. Vitamín A je důležitý pro váš zrak. Pokud ho máte nedostatek tak dochází k šerosleposti. Nadbytek může u těhotných žen způsobovat potrat.
Vitamín D – kalciferol
Tento vitamín je specifický v tom, že je schopen se částečně tvořit v organismu. Jedná se o vitamín D3, který vzniká slunečním zářením v kůži. Dalšími zdroji vitamínu D jsou mořské ryby, vejce a játra. Pokud máte nedostatek tohoto vitamínu, má to vliv na kosti. Jistě jste slyšeli, že se tento vitamín dodává převážně dětem. U dětí nedostatek způsobuje křivici a u dospělých například měknutí kostí.
Vitamín E – tokoferol
Mezi vitamíny rozpustné v tucích patří vitamín E, který se vyskytuje v rostlinných i živočišných potravinách. Z rostlinných se jedná o tmavě zelenou zeleninu, jako například papriku. Z živočišných to je mléko, vejce, ryby a maso. Tento vitamín zlepšuje obranyschopnost organismu. Nadbytek vyvolává zažívací potíže, jako zvracení a průjem.
Vitamín K – fylochinon
Tento vitamín ovlivňuje srážlivost krve, proto je velmi hlídán u lidí, kteří berou léky na ředění krve. Nachází se v listové zelenině. Jedná se o hlávkový salát, špenát či brokolici. Jeho příjem je důležitý pro správnou srážlivost krve.
Vitamíny rozpustné v tucích
Důležité je u těchto vitamínů dbát na to, abychom jich nepřijímali nadbytek. Tělo je totiž nemůže vyloučit, jako vitamíny rozpustné ve vodě. Což pak může způsobovat závažná onemocnění a předávkování těmito vitamíny.