Jistě už jste někdy slyšeli, že vláknina je pro lidský organismus velmi důležitá. Víte proč dodržovat doporučený denní příjem vlákniny? Vláknina je sice člověkem nestravitelná, ale přináší pro organismus spoustu výhod, o kterých si povíme v dalších odstavcích. Je to složka nestravitelných či částečně stravitelných polysacharidů. Pojďme si ukázat jaké je její doporučené denní dávkování.
Denní příjem vlákniny
Česká republika je stát, ve kterém se nekonzumuje tolik vlákniny, jako příklad ve středomořských státech. Doporučená denní dávka by měla být 30 gramů čisté vlákniny. Často se stává, že lidé nejsou schopni přijmout ani polovinu z toho, což je rozhodně špatně. Důležité je znát, které potraviny obsahují velké množství vlákniny.
K čemu nám prospívá?
Denní příjem vlákniny je stanoven na hodnotu 30 g, a to z toho důvodu, aby zamezila vzniku některých onemocnění. Vláknina působí příznivě na střeva. Pravidelný příjem vlákniny střeva důkladně vyčistí, čímž zamezuje vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Dalším pozitivem vlákniny je snižování cholesterolu, čímž zamezuje rozvoji aterosklerózy a jiným kardiovaskulárním onemocněním. Pozitivně působí také proti vzniku obezity, cukrovky a vysokému tlaku. Celkově působí na imunitní systém člověka a zamezuje stárnutí buněk.
Rozdělení vlákniny
Vlákninu lze rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina na sebe dokáže navázat vodu a také částečně přispívá k získání energie. Naopak nerozpustná vláknina není schopna se vstřebávat a postupuje dále do střev. Díky tomu, že se nevstřebává má možnost střeva důkladně vyčistit.
Kde najdeme velké množství vlákniny?
Největší množství vlákniny nalezneme v ovoci a zelenině. Tyto potraviny je dobré konzumovat za syrového stavu a každý den. Doporučená denní dávka zeleniny je 400 g a ovoce 200 g. Dále jsou výborným zdrojem vlákniny luštěniny a celozrnné výrobky. Zkuste místo bíle mouky, bílého pečiva a klasických těstovin používat celozrnné výrobky. Brambory rovněž obsahují velké množství vlákniny.
Do svého jídelního lístku zkuste zařadit i méně využívané potraviny, jako jsou například otruby, ovesné vločky, pohanka, quinoa nebo také jáhly.