Intolerance neboli nesnášenlivost laktózy je neschopnost zpracovávat laktózu trávicím traktem. Intolerance laktózy je častější u dospělých jedinců. U dětí je poměrně vzácná, objevuje se až později. Víte, co to je laktóza a v čem všem se vyskytuje? Ukážeme si také příčiny vzniku tohoto onemocnění.
Proč nesnášenlivost laktózy vzniká?
Děje se to z důvodu, že chybí enzym laktáza, který mléčný cukr neboli laktózu štěpí. Příčina může být například genetického původu. Můžeme mít také získanou poruchu, díky které laktózu nedokážeme rozštěpit a následně vstřebat. Je to například jako následek nějakého onemocnění, a to chronických onemocnění střev, infekčních průjmů nebo také užívání antibiotik. Intolerance laktózy vzniká někdy i u nedonošených dětí, u kterých se plně nevyvinul trávicí trakt.
Laktóza
Laktóza je mléčný cukr, který je nutné při tomto onemocnění ze stravy vyloučit. Nachází se v mléku a mléčných výrobcích. Stupeň jeho vyloučení se liší. Někdo může tolerovat menší množství laktózy a někdo ne. Hodnotu tolerance stanoví lékař.
Intolerance laktózy a její léčba
Léčba spočívá ve vyloučení laktózy a výrobků z ní. Musíte poctivě číst etikety výrobků a sledovat, zda se v nich nenachází mléko. Někdo, kdo částečně laktózu toleruje, nemusí mít problém s některými výrobky. Spadají mezi ně tučné mléčné výrobky, jako například smetana nebo šlehačka. U těchto osob se taky můžeme snažit zařadit menší množství mléka například do nějakého pokrmu.
Jogurty a zakysané mléčné výrobky sice laktózu také obsahují, ale nesou s sebou i pár výhod. Jsou v nich zároveň bakterie, které pomáhají štěpit laktózu. Místo klasického mléka můžete vyzkoušet sójové nebo například mandlové mléko.
Na co si dát pozor?
Pozor musíte dávat na potraviny, které obsahují mléko skrytě. To znamená mléčnou čokoládu, dezerty, zmrzlinu a výrobky, které obsahují sušené mléko. Pozor dejte i na dostatek vápníku. Tím, že mléčné výrobky jsou výrazně omezeny, způsobuje intolerance laktózy nedostatek vápníku ve stravě. Doplnit jej můžete například vhodnými suplementy.