Trápí vás či vašeho blízkého alergie na lepek nebo celiakie? Jsou to závažné onemocnění, při kterých je nutné celoživotně dodržovat bezlepkovou stravu. Lepek se v dnešní době nachází téměř všude. Víte, jaké jsou přirozeně bezlepkové potraviny? Ukážeme vám, jak se s tím jednoduše vypořádat.
Alergie na lepek nebo celiakie?
Víte, jaký je mezi tím rozdíl? Alergie na lepek je pouze přecitlivělost organismu na kontakt s lepkem. V těchto situacích můžete mít problémy i při styku lepku s kůží.
Celiakie též nazývaná celiakální sprue či intolerance lepku je autoimunitní onemocnění. Při tomto onemocnění si tělo vytváří protilátky ke struktuře vlastního střeva, které jsou způsobeny lepkem. Dochází k poškozování střeva a vzniku špatného vstřebávání živin do organismu. Toto onemocnění se může projevit v jakémkoliv věku.
Ať už máte jakoukoliv z variant, musíte dodržovat dietu, ve které vylučujete lepek.
Co to je lepek?
Lepek je bílkovina, která se vyskytuje v obilninách. Obsahuje dvě základní složky prolaminy a gluteliny. Jak už jsme zmínili, je lepek obsažený v obilninách, a to pšenici, žitu, ječmenu a ovsi.
Potraviny přirozeně bezlepkové
Přirozeně bezlepkové potraviny jsou ty, kde se přirozeně lepek nevyskytuje, takže jsou pro ty, u kterých se vyskytuje alergie na lepek či celiakie nejvhodnější. Patří k nim rýže, jáhly, pohanka, amarant, quinoa či kukuřice. Dále pak ovoce a zelenina, brambory, luštěniny a maso. Nezapomeňte na to, že tyto potraviny jsou bezlepkové pouze tehdy, nejsou-li nijak zpracovány.
Potraviny s obsahem lepku
U těchto potravin si musíte dávat pozor a vybírat pouze upravené do bezlepkové podoby. Jsou to cukrovinky, zmrzlina, nápoje, zpracované potraviny jako přesnídávky, kečup a tatarská omáčka. Výrobky z obilovin jsou nejrizikovější a vždy musíte kupovat ty, které jsou bezlepkové.
Označení bezlepkových potravin
Jak poznáte, že je výrobek upraven do bezlepkové podoby? Naleznete na něm obrázek klasu a nápis že je výrobek bezlepkový. Někdy se můžete setkat s anglickou variantou označení, a to Gluten free.