Bílkoviny jsou v naší stravě velmi podstatnou složkou. Mají v těle několik důležitých funkcí. Pokud přijmeme málo bílkovin, může dojít k podvýživě či jiným závažným stavům. Mnoho lidí si myslí, že příjem bílkovin je důležitý pouze pro sportovce. To je ale omyl. Dostatek bílkovin musí mít všichni. Víte, jaké jsou potraviny bohaté na bílkoviny a co to vlastně ty bílkoviny jsou? To vše se dnes dozvíte.
Bílkoviny
Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem organismu. Můžeme je rozdělit na dvě základní složky, a to plnohodnotné a neplnohodnotné. Plnohodnotné bílkoviny jsou ty, které mají živočišný původ. Plnohodnotné jsou, protože obsahují velké množství esenciálních bílkovin. Neplnohodnotné bílkoviny jsou ty rostlinné. Ty jsou zase výhodné, protože obsahují nadměrné množství vlákniny a nižší množství tuků. Nejlepší je konzumovat plnohodnotné a neplnohodnotné bílkoviny v poměru 50 : 50.
Doporučená denní dávka bílkovin
Příjem bílkovin je stanoven na 1 gram na kilogram tělesné váhy. To znamená, že osoba vážící 60 kg, musí sníst za den 60 g bílkovin. Hraniční hodnota, pod kterou nesmíme klesnout je 0,6 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. U sportovců, nemocných jedinců či v těhotenství a při kojení se hodnoty bílkovin o něco navyšují.
Potraviny bohaté na bílkoviny
Živočišné potraviny s vysokým obsahem bílkovin jsou například sýry (do 30% tuku), maso, vejce, polotučné či nízkotučné mléko a tvaroh. Všechny živočišné potraviny bohaté na bílkoviny je nutné konzumovat s ohledem na tuky. Čím méně tuků potravina má, tím více bude mít bílkovin.
Rostlinné zdroje bílkovin jsou například luštěniny, oříšky a semínka (převážně mandle, sezam, mák) či sója. Vhodné je konzumovat i výrobky z nich, například tofu, sójové maso či tempeh.
Hubnutí a bílkoviny
Pokud jste začali cvičit a dodržovat správnou životosprávu, abyste zhubli, musíte dodržovat správný příjem bílkovin. Při hubnutí nejčastěji jako první hubnou svaly. Pokud dojde ke snížení svaloviny, může dojít k proteinové podvýživě. Často také dochází ke snížení imunity a energie.