Vysoký cholesterol může trápit mnoho lidí. Způsobuje závažnější onemocnění, jako například aterosklerózu, infarkt myokardu či mozkovou mrtvici. Pokud máte vyšší hladinu cholesterolu, nenechávejte nic v náhodě a své stravování upravte tak, abyste zamezili vzniku závažnějších chorob. Ukážeme vám, jak se s vyšší hladinou cholesterolu v krvi můžete poprat.
Co to je cholesterol?
Cholesterol je součástí každé buňky v lidském těle. Je to látka tukové povahy, která je důležitá pro tvorbu vitamínu D a hormonů. Laicky jste mohli slyšet, že máme hodný a zlý cholesterol. Ve skutečnosti se cholesterol dělí podle hustoty. HDL cholesterol neboli ten hodný odvádí do jater tuky, které jsou přebytečné. LDL cholesterol je ten zlý, a ještě existuje VLDL cholesterol.
Vysoký cholesterol – nejdůležitější je omezit tuky ve výživě
Tuky by se měly omezovat na 30 % denního energetického příjmu, tato hodnota by se neměla překročit. Ze stravy se vylučují živočišné tuky. Víte, jaké to jsou? Jsou to tučné sýry, tučná masa či žloutek. Živočišné tuky se omezují na pouhou jednu třetinu celkového příjmu tuků. Zbytek tvoří kvalitní rostlinné tuky. Čistě cholesterol se omezuje na 300 mg za den. Vliv na vysoký cholesterol mají také jednoduché cukry.
Vhodné potraviny
Existují potraviny, které pomáhají odbourávat tuky z organismu. Jsou to například potraviny bohaté na vlákninu, a to ovoce, zelenina, luštěniny. Pomáhají také mořské ryby, rostlinné jedno – druhové oleje, jáhly, kuskus, cereálie. Co se týče sýrů, měly by obsahovat maximálně 30 % tuku v sušině.
Nevhodné potraviny
Druhotně zpracovaná masa mohou hladinu cholesterolu v krvi výrazně zvyšovat. Pozor si dávejte na šlehačku, smetanu, paštiky, uzeniny, fastfood, zákusky, alkohol či sladkosti.
Jak snížit tuky ve výživě?
Vždy používejte kvalitní nádobí, na které nemusíte dávat tuk, a potraviny se nepřilepí. To znamená například teflonové či keramické pánve. Místo másla na chléb používejte rostlinné margaríny. Pokud připravujete maso, které je tučnější, vždy tuk důkladně odstraňte. Z masa se také odstraňuje i kůže. Pokrmy zahušťujte například rozmixovanou zeleninou či bramborem místo klasické jíšky.